Wat is natuursteen?
Natuursteen is een parapluterm voor verschillende soorten gesteenten. Denk hierbij aan arduin, marmer, graniet, leisteen, enz. In dit artikel geven we meer informatie over natuursteen, de verschillende soorten die je in de handel kunt vinden en waarop je moet letten bij de aankoop. Ga je graag meteen te rade bij een bekwaam vakman? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice.
Wat is natuursteen?
Onder de noemer natuursteen behoren vele soorten gesteenten. Marmer, graniet, leisteen en blauwe hardsteen zijn de bekendste hiervan. Er is dus een uitgebreid gamma aanwezig waaruit je zal kunnen kiezen, ook het aanbod qua kleur is zeer uitgebreid omdat er immers tussen veel verschillende gesteenten kan gekozen worden.
Onthou echter wel dat het uiterlijk van een natuurstenen vloer niet alleen bepaald zal worden door het soort natuursteen waarvoor je kiest, maar ook door de afwerking.
Natuursteen is een volledig natuurlijk product waardoor elke vloertegel er uniek zal uitzien. Het is duidelijk dat het een uniek karakter heeft en toegepast worden op verschillende manieren. Natuursteen kan gebruikt worden als vloerbekleding, als muurbekleding maar ook buitenshuis voor het aankleden van het terras.
Waarop letten bij het kopen van natuursteen vloer?
Je zal op voorhand goed op onderzoek moeten gaan naar natuursteen vloeren, want het is belangrijk dat je een passende soort vind. Een natuursteen vloer kies je immers voor het leven en vooral als de vloer bestemd is om te plaatsen in de badkamer, keuken of in een woonkamer met open haard is een juiste keuze steensoort van groot belang. In een badkamer zal je bijvoorbeeld moeten kiezen voor een ruwere vloer om te vermijden dat je erop zou uitglijden.
Ben je onzeker over een bepaalde keuze, laat je dan zeker assisteren door mensen met kennis. Je kan hier gratis prijsoffertes aanvragen om een idee te krijgen hoeveel een natuursteen vloer inclusief plaatsing zal kosten.
Een natuursteen kan op diverse manieren afgewerkt worden. Denk hierbij maar aan afwerking met een coating, door te impregneren, met was, polijsten, … de afwerking zal mee bepalen hoe slijtvast, en hoe vlek- en krasgevoeligheid de natuursteen vloer zal zijn.
Bijkomende aandachtpuntjes kunnen ook de slipvastheid en hittebestendigheid zijn, maar ook de buigzaamheid en vochtbestendigheid.
Je ziet dus dat er flink wat bij komt kijken bij het kiezen van een natuursteen vloer. Als je een natuursteen vloer gaat kopen in de winkel zal er echter ook een code te zien zijn die bepaald in welke kamer de vloer kan gelegd worden. Op die manier wordt het toch iets eenvoudiger om een natuursteen vloer te kiezen.
Laat je zoveel als mogelijk bijstaan door iemand met ervaring en vraag veel documentatie of brochures op. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je architect toevallig veel weet over natuursteen. Vraag ook steeds na waar het natuursteen afkomstig van is, want op de markt zijn toch een aantal gesteenten terug te vinden waar onduidelijkheid over is en waarvan de kwaliteit dus ook niet duidelijk is. Bij twijfel kies je best voor regionale producten.
Bij het bestellen kan je best alles in 1 order te plaatsen. Wacht je te lang voor een bijkomende bestelling dan is de kans groot dat er kleurverschillen zullen zijn. Geef ook mee of het moet gaan om tegels met of zonder voeg en deel de juiste maten mee. Niet alle natuursteen vloeren zijn immers eenvoudig bij te werken!
Natuursteen en vloerverwarming
Quasi alle vloertegels kan je combineren met vloerverwarming, bij natuursteen is dit niet anders. Natuursteen vloeren zijn in staat om warmte op te slaan en langzaam weer af te geven.
Er zal wel aandacht moeten aan besteed worden aan de plaatsing van de natuursteen vloer. Om te vermijden dat deze zal scheuren moet er een berekening worden gemaakt tussen het soort natuursteen, de grootte van de tegels, de maximum temperatuur en ook rekening houdend met de aanwezigheid van vloerisolatie. Er is immers een spanning aanwezig van enerzijds de natuursteen en anderzijds de ondergrond die veroorzaakt wordt door temperatuurverschillen.
Combineren met andere materialen
Natuursteen kan in uw interieur gecombineerd worden met tal van andere materialen. Durf te gaan voor een unieke combinatie! Zo kan je perfect natuursteen vloeren combineren met houten materialen, bijvoorbeeld voor de kasten of deuren.
Omgekeerd kan natuurlijk ook: de duurzaamheid van natuurstenen wandtegels kan je zeker combineren met de warmte van een houten vloer. Lees hier meer over houten vloeren.
Soorten natuursteen vloeren
Natuursteen is een verzamelnaam, dat weet je intussen, maar er bestaan heel wat verschillende soorten natuursteen vloeren, in België bestaan er meer dan 150 soorten. We geven alvast mee welke soorten natuursteen in België het meest courant zijn:
- Marmer
- Graniet
- Arduin
- Leisteen
- Basalt
- Kalksteen
- …
TIP: vertrouw op de expertise van een vakman
Ben je overtuigd van de vele voordelen van natuursteen? Heb je nog enkele vragen die je vooraf eerst beantwoord wil zien? Bespreek je graag de mogelijkheden met een ervaren vakman? Maak dan gebruik van onze online offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Vul het onderstaande formulier in.