Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Trapbekleding: mogelijkheden

Er zijn tal van materialen om je trap mee te bouwen of te bekleden. Belangrijk is natuurlijk dat alles estetisch binnen het geheel plaatst, maar ook de prijs zal de keuze van uw materiaal beïnvloeden. Om je een beetje op weg te helpen en je te inspireren kan je alvast onderstaand overzicht eens bekijken.

 

 

Trapbekleding materialen

Een houten trap, of trap met houten afwerking blijft wellicht nog steeds het meeste populair, maar misschien past dit niet binnen je interieurconcept en moet je kiezen voor iets anders. Er is zeker keuze genoeg als het aankomt op materialen om je trap te bekleden. Een overzicht:

 

1. Een houten trap

trapbekleding hout

Hout is zeer populair omwille van de warme uitstraling. Beuk, eik, esdoorn, es, wengé en de iroko zijn zowat de meest gebruikte houtsoorten voor trappen. Elke houtsoort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Beuk heeft bijvoorbeeld het nadeel dat er zich snel vlekken kunnen vormen aan de kleurlaag. Interessant aan hout is ook dat het enorm beschikbaar is voor de klussers. Een houten trap bestaat ook in bouwpakketten en kan je dus eenvoudig zelf installeren. Handig om kosten uit te sparen. Let wel op dat er toch enige nauwkeurigheid vereist is bij de plaatsing ervan, anders zal dit resulteren in gekraak of gepiep.

Tips: Vermijd boenen, want dan bestaat er meer kans dat je er op zal uitglijden. Uitschuivers kan je vermijden door op de randen te werken met een laag antislip. Vernissen daarentegen is handig om de natuurlijke houtkleur te behouden.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over houten trappen? Start hier jouw aanvraag.

 

2. Metaal of Inox trap

Een metalen trap is niet voor iedereen weggelegd. Dit valt in de eerste plaats in een hogere prijscategorie en is natuurlijk vrij lawaaierig. Dit kan echter een perfecte oplossing zijn voor kantoren of fabrieksgebouwen daar deze vrij eenvoudig ter plaatse te monteren zijn.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over trappen in inox of metaal? Start hier jouw aanvraag.

 

3. Een stalen trap

Staal kan in combinatie met glas of hout of natuursteen mooie effecten teweegbrengen. Je zal staal dan ook vooral zien in moderne woningen met een strak design. Een groot voordeel van een trap in staal is dat deze weinig onderhoud vergt en niet zo snel zal krassen of kapot zal gaan.

 

Een stalen trap of een inox trap?

De voordelen bij een inox trap ten opzichte van een stalen trap is dat er zich in principe geen roest kan vormen. Krassen kunnen zonder zichtbare schade weggewerkt worden. De nadelen daarentegen is dat inox maar in 1 kleur beschikbaar is en duurder is dan een stalen trap.

De voordelen van een stalen trap ten opzichte van een inox trap is dat het in eender welke RAL kleur beschikbaar is en dat het goedkoper is dan inox. De nadelen van staal zijn dat men voorzichtiger moet zijn bij de installatie omwille van de verf en dat er bij een diepe kras (indien deze al voorkomt) niet meer hersteld kan worden zonder zichtbare schade achteraf.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over stalen trappen? Start hier jouw aanvraag.

 

4. Een trap met tapijt

trapbekleding tapijt

Tapijt wordt ook gebruikt om een trap te bekleden. Er kan gewerkt worden met lopers, maantjes of je kan de hele trap bekleden met tapijt. Maantjes leveren je wel een kostenbesparing op. Net zoals een tapijt vloerbekleding dat vaak gebruikt wordt, dient het tapijt stevig en niet glad te zijn. De slijtvastheid dient hoog te zijn en gelijk te staan met categorie ‘intensief huishoudelijk gebruik’. Het voordeel van een tapijt vloerbedekking is dat het makkelijk is om zelf je trap te bekleden. Het is zeer eenvoudig, ook als je met gebogen structuren moet werken. Een bijkomend voordeel is de brede waaier aan keuze. Voor elk type interieurproject zal er zeker wel een geschikt tapijt beschikbaar zijn.

Nadelig aan een tapijten trapbekleding is misschien de moeilijkheid om bepaalde vlekken te verwijderen. Uw keuze van kleur zal dit ook beïnvloeden: een wit tapijt zal nu eenmaal gevoeliger zijn aan vlekken dan een donkerder tapijt. Wat comfort betreft is tapijt wel een absolute aanrader als trapbekleding: het voelt warm en zacht aan en is bovendien ook geluidsdempend.

Richtprijs voor het bekleden van een bestaande gesloten trap: 18 euro per trede voor de plaatsing en de lijm. Het tapijt zelf wordt hier nog niet meegerekend! De zijkanten van de trap mee bekleden zal wel iets duurder uitkomen. Voor een open trap met tapijt rondom mag je toch rekenen op 25 euro per trede zonder daarbij het tapijt te rekenen!

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over trapbekleding in tapijt?  Start hier jouw aanvraag.

 

5. Linoleum trapbekleding

Misschien had je nog niet aan linoleum gedacht als trapbekleding, maar bedenk eens hoe eenvoudig de schoonmaak ervan is? Een hoge slijstvastheid is wel nodig, maar de voordelen van linoleum zijn legio: het is geluidsdempend, er zijn veel motieven en kleuren waaruit je kan kiezen, … . Linoleum kan perfect gebruikt worden voor open en gesloten trappen. Richtprijs vinyl trapbekleding: 38 euro per trede.

Denk je aan vinyl om je trap te bekleden? Dan opteer je toch beter voor linoleum, want vinyl zal minder slijtvast zijn. Richtprijs vinyl trapbekleding: 29 euro per trede.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over linoleum trapbekleding? Start hier jouw aanvraag.

 

6. Een betonnen trap

Beton is meer en meer aan populariteit aan het winnen, niet alleen wat vloerbedekking betreft, maar ook voor de trap. Er zijn diverse afwerkingen mogelijk: ruw, glas, gepolijst, … . Daarnaast kan een betonnen trap ook afgewerkt worden met andere materialen zoals hout, tegels of met een tapijt. De grote voordelen aan beton zijn de vele keuzemogelijkheden, het makkelijke onderhoud, de stabiliteit en de duurzaamheid van het materiaal.

Aan aannemer zal bij een grondige traprenovatie of bij een nieuwbouw volgende argumenten (terecht) aanhalen om aan te tonen dat beton zo zijn voordelen heeft: het is snel geplaatst, onverwoestbaar en bovendien goedkoop. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan een betonnen trap. Er bestaat altijd een risico op constructiefouten. Het wordt bij beton heel moeilijk om deze te corrigeren. Het uiterlijk komt koud over en lijkt een beetje op een trap in een fabriek. Dit past niet bij alle interieurs. Een betonnen trap kan je wel makkelijk bekleden met hout. De combinatie van de sterkte van beton en de warmte en charmes van hout kunnen voor mooie resultaten zorgen.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over betonnen trappen? Start hier jouw aanvraag.

 

7. Trapbekleding van laminaat

Laminaat kan je ook gebruiken voor het bekleden van je trap. Dit zal duurder uitvallen dan een eenvoudige trapbedekking zoals linoleum, omwille van de legkosten. Laminaat zal in veel gevallen toegepast worden bij traprenovaties en zijn op die manier ook kostenbesparend omdat er weinig of geen uitbreekwerken zullen zijn. Het is ook geen slecht idee om een laminaat trapbedekking te plaatsen, wanneer je reeds een laminaat vloer hebt om zo tot een mooi geheel te komen. Een antislip rand wordt wel aangeraden op de voorkant van de trede.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over trapbekleding in laminaat? Start hier jouw aanvraag.

 

8. Trap afwerken met natuursteen

Trapbekleding natuursteen

Een trap in natuursteen staat voor klasse. Wellicht spreken we hier over de meeste stevige, duurzame trap die we ons kunnen inbeelden. Er bestaat wel een klein gevaar voor uitglijden, daarom kies je best voor een type natuursteen dat niet te glas is. Een natuurstenen trap is duur, maar je kan de prijs doen zakken door zelf voor een betonnen onderconstructie te zorgen.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over trappen in natuursteen? Start hier jouw aanvraag.

 

9. PVC Trapbekleding

PVC trapbekleding komt niet zo heel erg veel voor, maar kennen wel een opmars. De voordelen van PVC is de slijtvastheid, veiligheid en het gemak om deze schoon te maken. Er is keuze uit verschillende kleuren, ook met een voelbare natuurlijke structuur. De stootborden kunnen los verkregen worden en je kan ze ook zelf schilderen in de kleur die je wenst.

 

Voordelen PVC trapbekleding

De structuur van PVC zorgt meestal voor een anti-slip laag dat de veiligheid verbeterd. Het product is recycleerbaar en dus milieuvriendelijk en komt bovendien in veel kleuren. Voor de meesten zal de hoge slijtvastheid en krasbestendigheid wellicht de belangrijkste factoren zijn. Een PVC trapbekleding onderhouden is daarnaast ook nog eens relatief eenvoudig in vergelijking met bijvoorbeeld een tapijt trapbedekking dat toch een iets intensiever onderhoud vergt.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over pvc trapbekleding? Start hier jouw aanvraag.

 

10. Kurk Trapbekleding

Over kurk hebben we het reeds uitvoerig gehad. Een kurk vloerbedekking is opnieuw helemaal trendy aan het worden: Betaalbaar, duurzaam, milieuvriendelijk en ook isoleren, geluiddempend en veerkrachtig. Kurk kan je gebruiken aan de wanden, als vloer, maar ook als trapbekleding. Kurk kan gelijmd worden of vastgeklikt worden via een kliksysteem.

Nadelen van kurk zijn er ook, zo kan de kleur na enige tijd veranderen of er kunnen zich na verloop van tijd inloopplekken vertonen op de delen die vaak belopen worden. Bij de vloer kan dit makkelijk opgelost worden met een tapijtje, maar bij een trap is dat iets moeilijker. Het is althans niet de bedoeling om een mooie kurk trapbekleding te verbergen onder een tapijt. Zo kunnen we stellen dat kurk toch een iets kortere levensduur kent dan andere materialen. Anderzijds is het wel goedkoper bij de aankoop.

⇒  Vrijblijvend advies ontvangen over trapbekleding in kurk? Start hier jouw aanvraag.

 

Trap(bekleding): Andere materialen

  • Composiet- of granulaatsteen;
  • Steentapijt;
  • Kurk;
  • Marmermozaïek (de traptreden en bijhorende stootborden worden uitgevoerd in zelfdragende / niet zelfdragende stroken uit één stuk, vervaardigd uit marmermozaïek. Zelfdragende treden zijn voorzien van een wapening);
  • Keramische trapbekleding (De traptreden, bijhorende stootborden en plinten worden bekleed met keramische tegels, voorzien van afgeronde neuzen en een in de tegels gevormde antislipprofilering);
  • Rubber (Het gaat meestal om een op maat geprefabriceerde trapbekleding van stroken uit één stuk, vervaardigd uit hoogwaardige rubber, vrij van PVC, weekmakers, formaldehyde, asbest, cadmium, halogenen en CFK´s. De trapbekleding voorziet in een optrede en aantrede, met geprofileerde antislipneus);
  • Volkunststof (heeft geen zichtbare voegen);
  • Glas: bestaande uit een combinatie van veiligheidsglas en gelaagd glas;

 

TIP: vertrouw op een ervaren vakman

Ga steeds te rade bij verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook materialen, werkwijzen, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende erkende vakmannen voor het laten bekleden van jouw trap? Vul daarvoor het onderstaande offerteformulier in.

 

 

Offertes voor trapbekleding / traprenovatie ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers