Parket: Vragen en antwoorden

Op deze website kon je al veel lezen over parket, maar misschien blijf je nog met enkele vragen zitten.  In dit antwoord gaan we de meest gestelde vragen omtrent dit soort vloerbedekking na en geven we er een antwoord op. Misschien vind je hier wel terug wat je precies zoekt. Vraag je liever meteen vrijblijvend advies? Maak dan contact met professionele plaatsers in jouw buurt door op de onderstaande button te klikken.

Offertes aanvragen

 

 

Veel gestelde vragen & antwoorden over parket

Heb je al een aantal artikels overlopen, maar blijf je toch nog met een handvol vragen zitten? Wij plaatsen hieronder de meest gestelde vragen over parket op een rij.

 

Vraag 1: kun je vloerverwarming combineren met parket?

Parket (of andere houten vloerbedekkingen) combineren met vloerverwarming is meestal wel mogelijk. Hiervoor moeten aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Je kunt er meer over lezen in het artikel over parket in combinatie met vloerverwarming.

 

Vraag 2: wat is de ideale dikte en lengte voor een parketvloer?

Een ideale dikte of lengte bestaat niet. Daarentegen zijn er wel enkele richtlijnen. Zo gebruik je bij massief hout het best brede planken, zeker in combinatie met vloerverwarming. De kwaliteit van de hechting van het bovenparket aan het onderparket en van het onderparket aan de ondergrond spelen ook een grote rol bij de bewegingen van het hout.

Factoren zoals het vochtgehalte, de vlakheid, mechanische sterktekarakteristieken van de dekvloer spelen hierbij ook een rol. Een meerlagig parket is een goed alternatief voor massief parket omdat het door zijn opbouw minder beweegt en vormvaster is dan massief hout.

 

Vraag 3: kan parket bovenop elke vloer geplaatst worden?

In principe is dat wel mogelijk zolang de ondervloer egaal is. Toch wordt meestal aangeraden om bestaande vloerbedekkingen te verwijderen en om dan alle oneffenheden weg te werken. Een specialist kan je zeker assisteren bij de beslissing of het nodig is om de vloer te egaliseren. Het vochtgehalte moet zeker bekeken worden, want parket plaatsen op een vochtige ondervloer is nooit een goed idee.

 

Vraag 4: wat is de ideale legrichting van parket?

Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en voorkeuren. Over het algemeen zal de ruimte smaller en langer lijken als de planken gelegd worden in de lengte van de kamer. Omgekeerd zal de ruimte breder en korter lijken als de planken in de breedte worden geplaatst.

Een andere mogelijkheid is om het parket diagonaal te plaatsen. De hele ruimte wordt hierdoor optisch vergroot, maar je zal meer hout nodig hebben omdat er meer planken nodig zijn.

 

Vraag 5: heeft parket een behandeling tegen houtworm nodig?

Parket heeft geen speciale behandeling nodig tegen houtwormen of ander ongedierte. Voor kwalitatief parket wordt immers kernhout gebruikt van hardhoutsoorten en dit hoeft niet behandeld te worden.

 

Vraag 6: welke afwerking gebruik je het best voor parket?

Parket afwerken kan met aangepaste lak (vernis), olie, was of hardwaxolie. Elke afwerking heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Als het aankomt op een lange levensduur, dan zijn olie, hardwaxolie en boenwas de beste keuzes. Daarvan is olie het meest onderhoudsvriendelijk.

Wil je meer weten over de afwerking van parket? Lees dan het artikel over het onderhoud van parket.

 

Vraag 7: wat is de ideale luchtvochtigheid om parket te plaatsen?

Een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% is ideaal want dan zal het hout niet al te veel krimpen of uitzetten. Luchtbevochtigers zijn geen slecht idee als je in bepaalde periodes te kampen hebt met een te lage luchtvochtigheid.

Wanneer er periodes zijn met een te hoge luchtvochtigheid, dan kan een ventilator of luchtontvochtiger soelaas bieden. Deze condenseert het vocht uit de lucht en brengt zo het percentage omlaag.

 

Vraag 8: wat kies ik het best? Laminaat of fineerparket?

Laminaat is goedkoper dan parket en zal ook iets harder, krasbestendiger en onderhoudsvriendelijker zijn dan parket met fineer toplaag. Voor vele mensen is er echter geen ander alternatief voor massief parket: de luxueuze en warme uitstraling ervan domineert die van laminaat. Het blijft bovenal een persoonlijke keuze.

 

Vraag 9: kan je parket plaatsen bovenop een vast tapijt?

Wil je je vloer renoveren en parket leggen? Dan is het noodzakelijk om organische vloerbekleding te verwijderen. Organische vloerbekledingen zijn tapijten, parket of andere houten vloeren.

 • Linoleum en vinyl mogen blijven liggen maar hierboven moet wel een egaliserende laag worden aangebracht.
 • Op een bovenverdieping gelden andere regels. Een kortpolig vasttapijt mag eventueel blijven liggen. Hierop moet dan wel een egaliserende ondervloer worden aangelegd. Hetzelfde geldt ook voor andere vloersoorten, maar algemeen beschouwd wordt dat niet altijd aangeraden.

 

Vraag 10: wat is keramisch parket?

Keramisch parket is een goedkoper alternatief voor parket. Je hebt natuurlijk laminaat, maar keramisch parket combineert de voordelen van twee soorten vloerbedekkingen. Keramisch karpet is goedkoper, makkelijker om te plaatsen en heeft houtkleurige tegels.

Dit soort parket wint de laatste jaren aan populariteit. De dikte van de voeg is wel belangrijk om te kunnen bepalen of het om keramisch parket van kwaliteit gaat. Als de voeg maximaal 2 mm bedraagt, dan weet je dat het goed zit!

We zetten de voordelen van keramisch parket voor jou even op een rij:

 • Praktisch niet te onderscheiden van echt parket en heeft daarmee de uitstraling van een echte houten vloer
 • Zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming doordat de tegels hittebestendig zijn en bij schommelende temperatuursverschillen niet samentrekken of uiteenzetten.
 • Keramisch parket is slijt- en krasvast.
 • Zeer onderhoudsvriendelijk. Vlekken kun je bijvoorbeeld gewoon met een dweil afkuisen.
 • Makkelijk om toe te passen in badkamers en andere vochtige ruimtes

 

Vraag 11: waar kan ik de beste prijs bekomen voor de plaatsing van parket?

Je kan je parket los kopen en zelf plaatsen, maar als je op zoek bent naar een vakman. In dit geval helpen wij je graag op weg. We raden aan om verschillende offertes aan te vragen. Zo kun je gemakkelijker prijzen, maar ook uitvoertermijnen, materialen, geschatte arbeids- en voorrijkosten,… met elkaar vergelijken. Je kunt eenvoudig offertes aanvragen door gebruik te maken van onze offertedienst.

 

Vraag vrijblijvend advies bij een gespecialiseerd vakman

Heb jij nog andere vragen die wij misschien niet hebben kunnen beantwoorden? Geen probleem. Richt je tot een gespecialiseerd vakman. Hij zal je met plezier voorzien van advies. Wij brengen je graag in contact met vakmannen uit jouw regio, dit geheel gratis en vrijblijvend. Start hier jouw aanvraag.

 

 

Parket

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

Lees ook
laminaatparket
Soorten parket
parket voordelen
Voor- en nadelen van parket
massief parket
Soorten parket: prijs per m²
Parket plaatsen
Parket plaatsen
parket-vloerverwarming
Parket en vloerverwarming
parket boenwas
Parket behandelen & onderhoud
Parket
Parketvloer: prijs & uitvoeringen
Laminaatvloer
Laminaatvloer: prijs en advies