Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming: FAQ

Dit artikel gidst je doorheen enkele van de meest gestelde vragen over vloerverwarming.

 

 

Vloerverwarming: meest gestelde vragen

Hieronder vind je 10 van de meest gestelde vragen in verband met vloerverwarming. Vraag je liever meteen advies aan bij een erkend vakman? Dan kun je gebruik maken van onze gratis offertedienst.

 

Vraag 1: kan ik vloerverwarming combineren met parket of laminaat?

Vloerverwarming met een parketvloer of laminaatvloer is perfect mogelijk. Er dienen wel enkele technische voorwaarden vervuld te zijn. Omdat men een bijkomende thermische weerstand zal ondervinden als de vloerbedekking van hout is, zal de warmte-afgifte van de vloerverwarming kleiner zijn, waardoor het rendementzakt.

Om dit verschil te compenseren kan men het beste vloerverwarming toepassen in woningen die goed zijn geisoleerd en deze te gebruiken als basisverwarming in combinatie met convectoren voor bijvoorbeeld een snelle opwarming.

De warmteweerstand kan ook beperkt worden door er voor te zorgen dat de parketvloer niet te dik is. De dikte hangt van het gebruikt hout, al beveelt men meestal aan om massief hout te vermijden.

Alle Quick-Step laminaatvloeren zijn geschikt voor een plaatsing op traditionele vloerverwarming.

 

Vraag 2: zijn er verschillen tussen elektrische vloerverwarming of die op basis van warm water?

Elektrische vloerverwarming wordt ook gebruikt om ruimtes vorstvrij te houden.

 

Vraag 3: Is het mogelijk om een zwevende vloer te plaatsen bovenop de vloerverwarming?

Luchtlagen dienen altijd zo veel als mogelijk vermeden te worden om de simpele reden dat deze een warmteisolerend effect hebbe. Dit zal het rendement van de vloerverwarming verlagen. Zwevende vloeren worden meestal ook gecombineerd met isolerende onderlagen. Dit zijn materialen met een bepaalde warmteweerstand en zijn dus niet echt geschikt voor combinatie met vloerverwarming.

 

Vraag 4: Op welke vloeren kan vloerverwarming worden toegepast?

Vloerverwarming is mogelijk bij tegelvloeren, parketvloeren, zeil, houten vloeren en natuursteen. Vloerverwarming kan ook bij tapijt, als het tapijt niet dikker is dan 10 millimeter.

Tegels zijn het meeste geschikt voor vloerverwarming omdat deze de warmte goed geleiden. In combinatie met natuursteen moet je er wel op letten welke soort je gebruikt. Bepaalde soorten zijn niet geschikt omdat ze op de warmte kunnen reageren en op termijn kunnen barsten. Wat de voeg betreft bij tegels, kan je best kiezen voor een elastische voeg omdat een vloer bij vloerverwarming leeft en de elastische voeg meewerkt om dit op te vangen.

De blauwe hardsteen op zich kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming (zowel met het nat of droog systeem). Ook naar warmte doorgifte stelt blauwe hardsteen weinig of geen problemen.

Kurk in combinatie met vloerverwarming is ook een mogelijkheid, maar de plaatsing moet goed gebeuren. Bepalende factoren zijn de kurkdikte en de persing van de kurkvloer. Zwevende kurk is echter wel uit den boze.

Kunststof vloerbedekkingen met bitumen is niet geschikt in combinatie met vloerverwarming. Vloerbedekking in kunststof dient te worden gelijmd om een degelijke hechting met de chape te bekomen en zo isolerende luchtlagen te weren.

 

Vraag 5: hoe wordt vloerverwarming opgebouwd?

Er komen meer en meer systemen op de markt waardoor zich de vraag wel gesteld kan worden in welke mate dit invloed heeft op de vloeropbouw. Zowel natte als droge systemen hebben hun eigen opbouw.

 

Vraag 6: wordt de vloer niet te warm als het buiten koud is?

Indien de installatie correct is gebeurd, kan dat niet. Europese normen bepalen dat de maximale vloeroppervlaktetemperatuur 28 tot 29 graden bedraagt. Als de gevraagde comforttemperatuur niet bereikt wordt met een vloertemperatuur van 29 graden, moet een bijkomend circuit worden voorzien. Het is belangrijk dat je beroep doet op een ervaren vakman.

 

Vraag 7: welke voor- of nadelen heeft vloerverwarming?

Vloerverwarming heeft aangename voordelen, maar voor sommigen kunnen ook de nadelen enorm doorwegen. Alle voordelen en nadelen worden apart besproken in dit artikel op onze website.

 

Vraag 8: is het mogelijk om vloerisolatie met vloerverwarming te combineren?

Vloerisolatie is zelfs aan te raden bij vloerverwarming. Lees er meer over in dit artikel.

 

Vraag 9: welke soorten vloerverwarming bestaan er

De bekendste soorten zijn vloerverwarming op warm water en elektrische vloerverwarming. Daarnaast heeft elke soort ook zijn eigen installatie voor het leggen van vloerverwarming. Een overzicht van de soorten vloerverwarming kan je op deze pagina terugvinden.

 

Vraag 10: wat is de kostprijs van vloerverwarming?

Vloerverwarming inclusief plaatsing kost ongeveer 40 tot 80 euro per vierkante meter. TIP: Bespaar tot 30% door offertes aan te vragen en deze te vergelijken.

Via onze offertepagina ontvang je tot maximaal 4 verschillende offertes van vloerverwarming specialisten uit jouw regio. Online offertes aanvragen betekent: Snel en eenvoudig prijzen en services vergelijken om nadien de beste keuze te maken. Bekom uw gratis offerte aanvraag voor de plaatsing van vloerverwarming via onderstaand formulier.

 

TIP: vraag vrijblijvend advies bij een vakman

Heeft dit artikel niet al jouw prangende vragen beantwoord? Dan raden we je aan om bij een vakman om advies te vragen. Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

Vloerverwarming faq

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs